Home » Uncategorized » Artikel Lawatan Ke Masjid Al-Aqsa Part 2

Artikel Lawatan Ke Masjid Al-Aqsa Part 2

Sambungan dari artikel yang dikongsi sebelum ini : SINI

Lawatan ke Masjidil Aqsa?
Artikel 2: Kami juga mahu, apabila Palestin dibebaskan!

(Sambungan…)

Ulama sepakat mengatakan hukum berdamai dengan Israel adalah haram. Pendapat ini adalah jumhur iaitu meliputi kebanyakan ulama yang muktabar dan ikhlas. Hukum berdamai dengan Israel ini telah diputuskan sejak tahun 1935 lagi di dalam muzakarah ulama sedunia di Baitul Makdis. Al-Haj Amin Husaini, mufti Palestin pada ketika itu telah memfatwakan dan disokong oleh 500 ulama dari seluruh dunia haram wujudnya sebarang hubungan di antara umat Islam dengan zionis Israel yang cuba merampas negara Palestin.

Kini, mereka telah berjaya merampas negara Palestin dan hukum haram mempunyai hubungan dengan zionis Israel semakin dipertegas. Dalam ertikata lain, hubungan damai yang wujud di antara Mesir dan Israel pada tahun 1979 dan seterusnya hubungan damai di antara Jordan dan Israel pada 1994 sudah jelas kedudukannya dari segi syarak iaitu haram dan tidak ada pertikaian tentangnya.

Persoalan di dalam isu yang dibangkitkan ialah apakah hukumnya orang yang mendapat manfaat daripada perjanjian damai di antara Jordan dan Israel iaitu dapat memasuki Baitul Makdis sedangkan perjanjian damai yang wujud itu tidak diiktiraf oleh syarak? Bukankah lebih pantas umat Islam menghormati kedudukan syariat dan memprotes hubungan damai yang diwujudkan di atara umat Islam dan musuhnya? Sebaliknya umat islam tidak peka dan mengambil peluang pula atas hubungan yang wujud di antara kedua negara yang jelas haram hukumnya. Jika hubungan itu sendiri haram, maka, apakah hukumnya mengambil manfaat dari hubungan tersebut?

***

Fatwa Ulama al-Muslimin fi Tahrim at-Tanazul’an Ayyi Juz’in min Filisthin au’an Haqqil Audah Ilaiha (1935)

“Setelah melalui perbahasan dan kajian mendalam seputar masalah yang muncuk akibat penjualan tanah di negeri Palestin kepada Yahudi, iaitu mendorong terwujudnya tujuan-tujuan jahat kaum Yahudi serta gerakan Yahudisasi negeri Islam dan simbol-simbolnya, mengusir kaum muslimin dari tanah air mereka, menghancurkan peninggalan-peninggalan Islam dengan menghancurkan masijd-masjid dan tempat-tempat suci kaum muslimin,

Maka dari itu, berdasarkan semua sebab dan akibat yang telah disebut di atas bahawa setiap orang yang menjual tanah di negeri Palestin kepada Yahudi, baik secara langsung mahupun melalui perantara, dan juga setiap perantara yang mendukung dalam meluluskan proses jual beli tersebut dalam bentuk apa pun yang telah mengetahui kesan yang akan muncul sepertimana yang dipaparkan di atas,

maka semua orang tersebut tidak boleh dikuburkan di kuburan kaum muslimin. Selain itu, wajib hukumnya untuk mengusir dan melakukan boikot terhadap mereka serta mengutuk perbuatan mereka dan tidak bolehkan untuk mengasihi dan berteman dengan mereka meskipun dia adalah ayah, anak saudara, atau suami atau isteri. Membiarkan terjadinya perilaku tersebut serta meredhainya merupakan perkara yang diharamkan secara qath’i (tegas, tetap)”

***
Pendirian kami terhadap isu ‘melawat’ Masjid Al-Aqsa

Sungguhpun Masjil Al-Aqsa mempunyai status yang sangat istimewa kepada umat Islam, melawatnya pada hari ini membawa maksud yang bertentangan dengan semangat perjuangan membebaskan masjid ini daripada penjajahan rejim Israel.

Polisi Israel jelas menunjukkan bahawa mereka hanya membenarkan rombongan melawat Masjidil yang menguntungkan mereka sahaja. Lawatan ke masjid ini menguntungkan Israel melalui (i) pengiktirafan kuasa politik Israel ke atas Masjid Al-Aqsa (ii) manfaat ekonomi untuk industri pelancongan mereka, dan (iii) pendoktrinan pelancong melalui naratif sejarah yang berpihak kepada Israel.

Sebaliknya, mana-mana lawatan yang membawa ancaman kepada survival Israel akan dihalang. Sebagai contoh, usaha aktivis ‘Flytilla’, kempen ‘Welcome to Palestine’, yang dianjurkan aktivis di Tebing Barat bersama aktivis antarabangsa pada tahun 2011 dan 2012 untuk masuk ke Palestin melalui laluan udara dan mendarat di lapangan terbang Tel Aviv telah dihalang. Ingatkan juga peristiwa ‘Mavi Marmara’, di mana rakyat Malaysia juga bersama dalam bantuan kemanusiaan antarabangsa itu pada tahun 2010 melalui jalan air juga telah dihalang. Jelas Israel akan bersikap lunak kepada mereka yang ingin melawat Al-Aqsa secara aman tetapi menangkap atau menahan para aktivis yang cuba merancang demonstrasi aman di sana.

Inilah yang disebut sebagai normalisasi kepada pendudukan Israel di Baitul Makdis. Bagaimana mungkin wilayah yang sedang bergolak mampu menyambut pelancong? Cuba kita fikir-fikirkan.

Prof Madya Dr. Hafidzi Mohd Noor
Pengerusi,
Aqsa Syarif.

Check Also

Cara Semak Tunggakan PTPTN Secara Online

Cara Semak Tunggakan PTPTN Secara Online

Berita baik untuk semua peminjam PTPTN atau nama penuh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional. Anda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *