Home » HIBURAN » Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark

Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark

Dipetik dari buku sejarah peradapan dunia tingkatan 4 Anggur SMK Tamil Bertam Ulu Jaya, Melaka jom kita baca Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark. Arakian telah tertulis dalam kitab maktub sejarah-sejarah asal usul negara dunia,tersebut sebuah kisah bagaimana kisahnya negara Denmark mendapat nama untuk negaranya. Adapun, Makcik Rabeah, seorang pencuci kapal layar milik tentera portugis yang berasal dari Tampin, Nogori Sombilan. Ketika Kapal layar portugis mendarat di Melaka, makcik Rabeah telah meng’apply’kan kerja tukang cuci didalam kapal tersebut. Setelah lebih 3 tahun Portugis menjajah Melaka, kini tibalah masa untuk mereka meninggalkan Melaka. Makcik Rabeah yang sangat rajin dan disayangi oleh ketua Portugis itu turut dijemput untuk ikut belayar meninggalkan melaka. Maka makcik Rabeah kenelah ikut sambil membawa 11 orang anak lelakinya.
Arakian setelah sepurnama belayar, tibalah mereka di sebuah negara yang tidak diketahui namanya. Maka inginlah dijajah juga oleh orang portugis ini. Maka mendaratlah tentera Portugis untuk menyerang, namun tentera negara itu sudah bersiap sedia untuk menahan asakan tentera portugis. Akhirnya semua tentera portugis mati dalam peperangan. Tinggallah makcik rabeah dan 11 orang anaknya. Mereka ditangkap dan dibawa ke hadapan raja. Raja itu bertanya kepada makcik Rabeah ” Hoi pompuan tua, tahukah kau nama negara ini?”. Makcik Rabeah pun berkata “tidak tahu tuanku!”. “Ciss..Pompuan bodoh, nama negara ini pun kau tak tau.” tempik Raja.
Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark
Lawak Hari Ini : Asal Usul Denmark
Makcik Rabeah terasa malu apabila beliau dikatakan bodoh dihadapan anak-anaknya. Lalu makcik Rabeah menjerit ke anaknya. “Tak guno punya anak, namo negaro ni pon ekau tak tau, sapo bodo? Mak ko ekau bodoh?”. Lalu anak pertamanya menjawab ” Den mak”. Ditanya berulang-ulang kali dan kesemua anaknya menjawab “den mak”. Raja yang tak paham bahasa nogori tu mendengar berulang-ulang kali sebutan ‘den mak’ lalu berkenan pula dengan perkataan itu. Raja terus menamakan negara mereka sebagai nama DENMARK kerana nama lama negara mereka sangat buruk iaitu ‘LOMBU’. Lalu makcik rabeah dilepaskan dan 11 org anak mereka dilatih untuk menjadi pemain bolasepak negara denmark.
P/S : Owh ini kisah nya..Sedara mara aku ramai la kat denmark nmpk nya hahahahahahahahahaha..dah Jumaat dah wei hari ni tamo stress2…dah nak cuti 3 hari dah ni hahahahaa

Check Also

Biodata Profil Zamani Slam

Biodata Profil Zamani Slam Gegar Vaganza 5

Biodata Profil Zamani Slam Gegar Vaganza 5. Kumpulan Slam adalah kumpulan yang menjadi fenomena kepada …

22 comments

 1. ooo makcik rabeah la puncanye rupanya..hahahaha….den mak..hahaha

 2. kiranya susur galur orang denmark asalnya dari nogoie la nih?
  hahahaha

 3. hok aloh.. kturunan org nogori lah.. adeyaii.. mct kt denmark ade tompoyak ek..

 4. haha ko tunggu plak cerita dari aku wahai lelaki gersang 44hari.kahkahkah 😀

 5. untunglah ~ dah dapat name baru xD

 6. alohai….
  baru den tahu ni ha…

  Kami Cool

 7. HaHAhAhaHAha…..nAk gOlak ker nak naNgis nie :hohoho…terbaek laa bro…

 8. gambar pakcik tu hensem gila…
  ***bebel2 tentang blog ni…
  Inspirasi Nurul Ain

 9. alaaaa…xadil,kalo gitu seneghori la denmark dgn ngeri 9..hahaha…xmo2…lucu!!haha…

 10. check plak bendera malaysia ngan german macam mana hahahaha den ko tahu nape org german intelligent kui3!

 11. baru den tahu sejarah namo denmark ni.. haha

 12. hahaa…. kalau semua anak2 die jawap "Ekau mak". jadi ape nama negara die. salam kenal. dtg dari blog nurul ain ^_^. time kasih singgah blog sy 🙂

 13. wakkakakkkakakkakkakaa aduhaii makcik rabeah…

 14. ahhaah ingatkan betull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *