Home » BERITA » Adib Bomba Kritikal Dipukul Perusuh

Adib Bomba Kritikal Dipukul Perusuh

Adib Bomba Kritikal Dipukul Perusuh. Tidak berperikemanusian!!! Itulah perkataan yang sesuai untuk mereka yang telah memukul seorang anggota bomba sehingga kritikal dalam kejadian rusuhan di Kuil Maha Mariamman, USJ25 jam 1 pagi tadi.Adib merupakan salah seorang anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya.

Adib Bomba Kritikal Dipukul Perusuh
Adib Bomba Kritikal Dipukul Perusuh

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, berkata mangsa, Muhammad Adib Mohd Kassim, sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Pusat Perubatan Subang Jaya di bawah pengawasan lima orang doktor pakar. “Setakat ini, Adib bergantung kepada sistem sokongan hayat, keadaannya masih pada tahap kritikal, hampir keseluruhan badannya terutama bahagian dadanya dipenuhi lebam.

“Sejak dikejarkan ke hospital oleh orang awam, keadaannya masih sama sehingga semasa saya menziarahinya tadi, bacaan tekanan darahnya pula kekal berada dalam paras rendah. “Dia mengalami kesukaran bernafas akibat tulang rusuknya yang patah menjejaskan fungsi paru-parunya,” katanya dalam sidang media di SJMC, di sini hari ini.

Turut hadir dalam sidang media, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Mohammad Hamdan Wahid. Zuraida berkata, pihaknya akan menawarkan sokongan kepada mangsa dan keluarganya dari Kedah yang turut sudah berada di hospital. “Saya cukup kesal dan dukacita dengan kejadian ini, saya bertemu dan menenangkan ahli keluarga, mereka sangat sedih dan trauma, kita sama-sama doakan yang baik-baik untuk mereka.

“Ini adalah hari yang sedih untuk kita, anggota bomba ini menawarkan perkhidmatan mereka untuk apa saja kecemasan, kenapa buat begini kepada anggota bomba. “Saya minta dan berharap jangan berulang lagi episod gelap, jadilah orang yang lebih bertamadun dan jangan ulanginya,” katanya.

-sumber-

Check Also

YDP Agong Belanja Ustaz Ebit Lew Makan Patin Di Temerloh

YDP Agong Belanja Ustaz Ebit Lew Makan Patin Di Temerloh

YDP Agong Belanja Ustaz Ebit Lew Makan Patin Di Temerloh. Siapa yang tidak bersa seronok …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.