Home » BERITA » Akhbar Kosmo dan Berita Harian Dikecam Netizen

Akhbar Kosmo dan Berita Harian Dikecam Netizen

Akhbar Kosmo dan Berita Harian Dikecam Netizen
Akhbar Kosmo dan Berita Harian Dikecam Netizen

Buka sahaja Facebook ramai yang kongsikan berita dari dua akhbar terkemuka negara iaitu Kosmo dan juga Berita Harian. Bukan berita yang ingin dibaca tetapi Akhbar Kosmo dan Berita Harian Dikecam Netizen gara-gara tajuk dan laporan mereka seperti melenturkan semangat juang pasangan beregu campuran negara yang kalah pada final olimpik Rio 2016 malam tadi. Tajuk berita dari dua akhbar Kosmo dan Berita Harian mendatangkan kecaman hebat dari netizen Malaysia kerana tidak menghargai perjuangan Peng Soon dan Liu Ying tetapi sebaliknya.

Mungkin tajuk tersebut boleh memberikan 1001 gambaran tetapi tajuk akhbar KOSMO ” Peng Soon & Liu Ying hampakan rakyt Malaysia” mungkin tidak kena pada masa kerana rata-rata rakyat Malaysia berbangga dengan pencapaian pasangan beregu campuran ini. Tajuk pada akhbar BH pula ” beregu campuran SEKADAR menang perak” juga mendapat kecaman.’

Ada netizen yang berpendapat dan menyuruh wartawan dan editor akhbar terbabit untuk memegang raket dan pergi berjuang di Olimpik. Jika kita baca komen-komen dan kecaman-kecaman netizen ini ada betulnya juga. Kadang-kadang buat kita tergelak pun ada.

Tetapi bagi admin pasangan beregu ini tidak menghampakan kami rakyat Malaysia pun walaupun mereka sekadar meraih perak. Jika dilihat dari aspek sejarah ia memang merupakan rekod bagi Malaysia kerana membawa pulang pingat dalam acara beregu campuran. Seperti mana kita semua ketahui bahawa acara ini sememangnya dimonopoli oleh negara-negara seperti China, Korea dan Indonesia.

Biar apa pun admin tetap menganggap Peng Soon dan Liu Ying sebagai wira negara. Bukan senang untuk kita mencapai kejayaan seperti itu. Jika dilihat pada ganjaran sudah pasti mereka berdua akan mendapat ganjaran RM600,000. dan pencen bulanan RM3,000.00 kalau tidak silap admin. Jadi kepada akhbar-akhbar tempatan harap berhati-hati selepas ini dalam menyampaikan berita. Tajuk dan isi kena buat elok-elok.

Check Also

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew. Ibarat kata pepatah buang yang keruh ambil yang …

3 comments

  1. BH & Kosmos tak bersalah sepenuhnya. Mereka juga memberi pujian kpd para athlete kita.

    http://www.bharian.com.my/node/183903?m=1

  2. mcm2 ragam atlit kita..huhu

  3. Dorang memang suka buat headline2 camtu 😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.