Home » INFORMASI » Apa Itu Kanser Limfoma Jom Kenali

Apa Itu Kanser Limfoma Jom Kenali

Apa Itu Kanser Limfoma Jom Kenali apa itu kanser Limfoma. Seperti yang kita semua ketahui baru-baru ini penyanyi Elyana ada mengumumkan yang beliau sedang menghidapi kanser tahap 4. Elyana menghidapi Kanser Limfoma tahap 4. Tetapi kanser Limfoma agak jarang kita dengar bukan? Selalu yang kita dengar adalah kanser payudara dan kanser serviks.

Apa Itu Kanser Limfoma Jom Kenali
Apa Itu Kanser Limfoma Jom Kenali

Limfoma adalah sejenis barah yang terjadi pada limfosit (jenis sel darah putih pada sistem kekebalan tubuh vertebrata) di mana ia terdiri daripada pelbagai jenis. Biasanya, limfoma hadir sebagai tumor pepejal sel-sel limfoid. Rawatan mungkin melibatkan kemoterapi dan dalam beberapa kes radioterapi dan/atau pemindahan sumsum tulang di mana ia boleh disembuhkan bergantung kepada histologi, jenis dan peringkat penyakit.

Sel-sel berbahaya ini sering berasal dari nodus limfa. Pada abad ke-19 dan abad ke-20, penyakit ini disebut penyakit Hodgkin kerana dijumpai oleh Thomas Hodgkin pada tahun 1832. Limfoma dikategorikan sebagai limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin.

 

 

 

Check Also

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP. Tahukah anda bermula 16 Julai 2020 semua permohonan pengeluaran …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.