Home » INFORMASI » Apa Itu Meroyan

Apa Itu Meroyan

Apa Itu Meroyan? Meroyan atau rayan (juga dikenali dikalangan ahli perubatan sebagai Postpartum depression – PPD) merupakan satu bentuk kemurungan klinikal (clinical depression) yang menjejaskan wanita, dan kadang kala lelaki, selepas melahirkan anak. Kajian menunjukkan kadar berlaku dikalangan wanita antara 5% hingga 25%, tetapi perbezaan metodologi antara kajian menjadikan kadar berlaku sebenar tidak jelas.

Apa Itu Meroyan
Apa Itu Meroyan

Kelesuan Postpartum (PPE) disebabkan kekurangan tidur bercampur pertukaran hormon dalam tubuh wanita sejurus selepas melahirkan anak dan boleh menjadi serdahana atau teruk. Kebanyakan kes mendapati wanita dengan bayi yang mengalami kembung teruk atau punca asas yang mengakibatkan jadual tidur yang tidak normal. Tidak sama seperti meroyan (postpartum depression), tetapi boleh dikelaskan sebagai sebahagian meroyan (postpartum depression sungguhpun kelesuan biasanya diakibatkan hanya dari kelesuan keterlaluan. Rawatan perubatan adalah minima. Boleh berlangsung antara 1 dan 20 hari dan bertindak balas dengan mendapatkan tidur yang secukupnya.

Anhedonia
Menghindari masyarakat
Lemah dan lesu
Mudah berputus asa
Merasa tidak sempurna menjaga bayi
Masaalah bertutur dan menulis
Mudah marah pada orang lain
Cepat risau atau serangan panik
Meningkat nafsu
Satu kaedah mengesan Postnatal Depression (PND) adalah dengan penggunaan Skala Kemurungan Postnatal Edinburgh. Sekiranya ibu baru mendapat lebih 13, dia berkemungkinan mengidap PND. Admin berkongsi informasi ini kerana baru-baru ini ada kes di mana seorang ibu telah mengelar bayi yang berusia 2 bulan akibat daripada meroyan.

 

Check Also

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP

Cara Semak Permohonan i Citra KWSP. Tahukah anda bermula 16 Julai 2020 semua permohonan pengeluaran …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.