Home » BERITA » Baru Dibebaskan Boy Iman Ditangkap Semula

Baru Dibebaskan Boy Iman Ditangkap Semula

Baru Dibebaskan Boy Iman Ditangkap Semula semalam. Sebelum ini kita semua sudah sedia maklum bahawa Dato’ Boy Iman telah ditahan pihak PDRM untuk membantu siasatan berhubung dengan kes penipuan skim rumah banglo murah. Jadi mari kira sama-sama teliti sahaja laporan yang telah ditulis oleh pihak MStar ini.

Baru Dibebaskan Boy Iman Ditangkap Semula ( Foto : Mstar )
Baru Dibebaskan Boy Iman Ditangkap Semula Foto : Mstar

Tiga suspek kes penipuan perumahan kos rendah melibatkan jumlah kerugian RM6.2 juta telah bebas tahanan reman pada petang Rabu sebelum ditahan semula dan dibawa ke dua negeri berasingan untuk siasatan lanjut. Salah seorang daripada suspek adalah pelakon merangkap Pengarah Urusan DBI Properties, Datuk Norul Iman A. Rahman atau lebih dikenali sebagai Boy Iman.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, Boy Iman dibebaskan pada kira-kira pukul 6 petang selepas tempoh remannya berakhir pada petang Rabu. Beliau bagaimanapun berkata, kes masih disiasat dan kesemua mereka akan direman pada Khamis, di mana perintah tahanan untuk Boy Iman akan dipohon di Muar, manakala dua lagi suspek di Nilai.

Menurut Acryl Sani, jumlah laporan bertambah dari 188 kepada 201 berkaitan penipuan jualan rumah yang dilakukan DBI Properties dan Syarikat Juta Kelulut Global Resources (SJKGR). Beliau menambah, Boy Iman dihantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Muar (IPD) untuk direman bagi siasatan lanjut di sana. “Kes masih disiasat. Pihak polis akan memanggil beberapa lagi individu untuk membantu siasatan,” kata Acryl Sani pada Rabu malam.

Acryl Sani berkata, kesemua laporan polis berkaitan kes penipuan tersebut dibuat di seluruh negara. Terdahulu, kesemua suspek yang berusia antara 29 hingga 45 tahun direman selama dua hari bermula Selasa untuk siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. Pada Selasa, Acryl dalam satu kenyataan berkata, syarikat berkenaan yang menawarkan rumah kepada mangsa dengan harga sekitar RM60,000 untuk sebuah rumah banglo berkeluasan 1,650 kaki persegi, bagaimanapun, setelah bayaran dilunaskan pembinaan rumah tersebut tidak dijalankan.

“Dalam tangkapan pertama, JSJK merampas sebuah kereta Nissan Fairlady, sebuah kereta BMW E92, 3 unit telefon bimbit, sijil doktor falsafah dari Samaritan Mission International University dan pelbagai dokumen syarikat DBI Properties. “Manakala, dalam tangkapan kedua, kita merampas dua unit telefon bimbit dan pelbagai dokumen Syarikat Juta Kelulut Global Resources,” katanya.

 

Check Also

Semak Online Bantuan Khas Covid 19 (BKC)

Semak Online Bantuan Khas Covid 19 (BKC). Semua rakyat Malaysia yang berkelayakan boleh menyemak sama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.