Home » BERITA » ILP Miri Catat IPU Bahaya 22 Ogos 2019

ILP Miri Catat IPU Bahaya 22 Ogos 2019

ILP Miri Catat IPU Bahaya 22 Ogos 2019. Iindeks Pencemaran Udara (IPU) di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Miri mencatatkan bacaan berbahaya iaitu 404 setakat 9 pagi ini.

ILP Miri Catat IPU Bahaya 22 Ogos 2019
ILP Miri Catat IPU Bahaya 22 Ogos 2019

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Mejar Ismail Mahedin daripada Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sarawak berkata, ILP Miri terletak berhampiran dengan kawasan kebakaran hutan dan tanah gambut di Kuala Baram.

“Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Baram 2 di Miri mencatatkan bacaan IPU 204 iaitu sangat tidak sihat manakala Miri merekodkan bacaan IPU sederhana iaitu 93 setakat pagi ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

IPU antara 0 dan 50 adalah baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (berbahaya).

Menurutnya, jumlah titik panas yang dikesan setakat ini ialah dua di Sarawak, 22 di Kalimantan dan 13 di Sumatera.

Sementara itu, Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Miri Law Poh Kiong berkata, operasi pemadaman api di kawasan terjejas akan diteruskan hari ini dengan menggunakan helikopter bomba dan pesawat Bombadier milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang dibahagikan kepada tiga sektor.

Law berkata, helikopter bomba akan memadamkan kebakaran menggunakan kaedah bom air di sekitar kawasan sektor 2 berhampiran dengan ILP Miri.

“Sektor 1 operasi akan dijalankan oleh pasukan bomba dari Balai Lopeng untuk memadamkan asap berdekatan tepi jalan,” katanya.

Katanya, pesawat Bombardier masih meneruskan pemadaman di sektor 3.

Untuk rekod, pesawat Bombardier sudah berada di situ seminggu untuk membantu operasi pemadaman di Kuala Baram. -Metro Online-

Check Also

Semak Online Bantuan Khas Covid 19 (BKC)

Semak Online Bantuan Khas Covid 19 (BKC). Semua rakyat Malaysia yang berkelayakan boleh menyemak sama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.