Home » SUKAN » Jonah Lomu Meninggal Dunia

Jonah Lomu Meninggal Dunia

Siapa tidak kenal dengan bintang ragbi All Blacks atau New Zealand iaitu Jonah Lomu. Tubuh besar dan sasa beliau tidak menghalang beliau berlari laju dan menewaskan pemain lain yang cuba menjatuhkan beliau. Tetapi satu berita menyedihkan dan mengejutkan seluruh peminat ragbi dunia apabila sah Jonah Lomu Meninggal Dunia secara mengejut pagi tadi dikediamannya.

Jonah Lomu meninggal dunia pada usia 40 tahun di kediamannya di Auckland New Zealand. John Mayhew bekas doktor pasukan All Blacks mengesahkan berita kematian Jonah Lomu.Lomu mengalami masalah kesihatan sejak bersara daripada bermain pada tahun 2002 akibat penyakit buah pinggang  sindrom nefrotik. Dia menjalani pemindahan buah pinggang pada tahun 2004 dan perlu menjalani rawatan dialisis sejak 10 tahun yang lalu.

Jonah Lomu Meninggal Dunia
Jonah Lomu Meninggal Dunia

Perdana Menteri New Zealand, John Key mengambil ke Twitter untuk menyatakan ucapan takziah. “Amat sedih apabila mendengar berita pemergian yang tidak dijangka Jonah Lomu pagi ini. Pemikiran seluruh negara adalah bersama keluarganya, “katanya.Lomu bermain dalam 63 Ujian bagi New Zealand selepas membuat penampilan sulung pada tahun 1994. Dia melakukan 37 kali try dan badan yang sasa menyebabkan ramai pemain pertahanan gentar dengan Jonah Lomu.

Beliau merupakan pilihan kejutan dalam skuad 1995 dengan hanya dua penampilan antarabangsa, tetapi pada akhir kejohanan itu dia mungkin pemain ragbi yang paling terkenal di dunia, walaupun All Blacks kehilangan akhir kepada Springboks.

Check Also

Live Streaming KL City FC VS Sabah FC

Live Streaming KL City FC VS Sabah FC

Live Streaming KL City FC VS Sabah FC 3 April 2021. Jom sama-sama semua peminat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.