Home » BERITA » Kerajaan Perak Tumbang MB Gagal Dapat Sokongan ADUN

Kerajaan Perak Tumbang MB Gagal Dapat Sokongan ADUN

Kerajaan Perak Tumbang MB Gagal Dapat Sokongan ADUN. Pentadbiran Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu, tumbang apabila gagal memperoleh sokongan majoriti wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri, apabila usul percaya terhadapnya diundi secara belah bahagi pagi tadi.

Dalam undian yang dipengerusikan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, Mohamad Zahir Abdul Khalid, hanya 10 ADUN menyokong kepimpinan Faizal, berbanding 48 yang membantah dan 1 undi rosak.

Usul undi percaya terhadapnya dibawa Adun Pengkalan Baru, Abdul Manaf Hashim, dari Umno.

DUN Perak terdiri daripada 24 ADUN Umno, empat PPBM, dan tiga PAS, dan pembangkang iaitu 16 DAP, lima Amanah, dan tiga PKR.

Terdahulu, Manaf ketika membawakan usul berkenaan berkata, usul dibawa bagi menentukan keabsahan kerajaan negeri yang selama ini didakwa pembangkang sebagai “kerajaan pintu belakang”.

Bagi menidakkan dakwaan itu, beliau menegaskan pilihan raya perlu dilaksanakan, tetapi dalam keadaan pandemik dan kewangan ketika ini, penentuan sokongan secara belah bahagi di DUN Perak “langkah kedua paling baik”.

“Mungkin orang akan berkata kenapa ahli politik perlu bermain politik dalam keadaan sekarang, kerana rakyat ditimpa masalah Covid.

“Jawapan saya: Kita perlukan satu kepimpinan yang komited, yang tidak diragui, kepimpinan yang boleh bawa Perak bukan sahaja untuk hadapi Covid-19 tetapi juga untuk hadapi cabaran mendatang,” katanya.

Tegasnya, Perak memerlukan kerajaan yang tidak lagi dikatakan “kerajaan pintu belakang”.

Manaf menafikan Umno bersekongkol dengan DAP menjatuhkan Faizal, yang juga timbalan presiden PPBM. -FMT-

Check Also

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mencadangkan rentas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.