Home » Uncategorized » Kes Culik Semporna, Pasukan Keselamatan Lancar Operasi Besar-Besaran

Kes Culik Semporna, Pasukan Keselamatan Lancar Operasi Besar-Besaran

SEMPORNA: Pasukan keselamatan Malaysia telah melancarkan operasi besar-besaran di sepanjang sempadan laut dekat selatan Filipina untuk memburu kumpulan lelaki bersenjata yang membawa lari dua wanita yang terdiri daripada seorang pelancong dari China dan seorang pekerja resort dari Filipina dari sebuah resort di Semporna pada Rabu.

Pegawai keselamatan mengesahkan bahawa mereka sedang menyemak semua kemungkinan laluan yang digunakan kumpulan lelaki bersenjata untuk melarikan diri selepas menculik seorang wanita dari Shanghai berusia 29 tahun dan seorang pekerja resort warga Filipina , Marcy Dayawan @ Mimi dari resort Pulau Singgahmata, bersebelahan Pulau Bum-Bum, Semporna, kira-kira pukul 10.30 malam Rabu.

Operasi pintasan telah dilancarkan oleh pasukan keselamatan bersama rakan-rakan di selatan Filipina.

Beberpa sumber memberitahu The Star bahawa pasukan keselamatan di kedua-dua belah sempadan bagaimanapun belum menerima sebarang maklumat daripada mana-mana kumpulan.

nuffnang_bid = “916a2e237c14137532c88b76c8203b65”;

   

Kumpulan lelaki bersenjata dipercayai berjaya menyelinap masuk ke kawasan rantaian pulau Tawi Tawi di selatan Filipina dalam keadaan gelap.

Penculikan pada Rabu berlaku sehari selepas ulang tahun pertama penubuhan Esscom berikutan pencerobohan Kg Tanduo di Felda Sahabat 17 Lahad Datu pada Februari tahun lepas.

Penculikan dengan gaya serupa dengan kejadian pada Rabu berlaku pada 15 November tahun lalu di resort di Pulau POM POM di Semporna, di mana ahli perniagaan Taiwan Li Min Shu, 58, terbunuh dan isterinya Chang An Wei, 57, diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata.

Chang kemudiannya dibebaskan 36 hari kemudian selepas wang tebusan yang tidak diketahui jumlahnya dibayar melalui rundingan dengan lelaki bersenjata yang menawannya di dalam kubu kuat Abu Sayaff di Jolo selatan Filipina.

MStar

Check Also

Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020. Segala kemungkinan sama ada Perintah …

One comment

  1. bahayanya tempat percutian sekarang ni kan..tetap x selamat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.