Home » Uncategorized » Pelarasan 3 Elaun Penjawat Awam Adalah Khabar Angin

Pelarasan 3 Elaun Penjawat Awam Adalah Khabar Angin

JANGAN MUDAH PERCAYA MENGENAI KHABAR ANGIN PELARASAN 3 ELAUN.

Kementerian Kewangan menerima byk aduan mengenai Penyelarasan 3 elaun bagi 1.1 juta pada hari ini. Berita mengenai perkara ini hanyalah khabar angin yang disebarkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab. 

Menurut Ketua Pengarah Kementerian kewangan, pihaknya tidak pernah mengeluarkan apa-apa pekeliling mengenai perkara ini. Orang awam dinasihati supaya tidak menyebarkan khabar angin ini di mana-mana laman sosial dan blog persendiri. 

nuffnang_bid = “916a2e237c14137532c88b76c8203b65”;

Tindakan tatatertib akan diambil sekiranya berita yang disebarkan ini melibatkan penjawat awam.

Berikut adalah khabar angin tersebut : 

Pelarasan 3 elaun bagi 1.1 juta pejawat awam bagi tahun 2014 – Selaras dengan pengumuman MAPPA Bil.1/2012


Lebih 1.1juta penjawat awam yang berada di skim perkhidmatan awam akan menerima pelarasan 3 elaun yang ditambah baik di bawah rancangan transformasi Perkhidmatan Awam 2014 akan diumumkan pada 15 November 2013 ini.


Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata, sudah sampai masanya 3 elaun utama diberikan kadar semasa sesuai dengan peningkatan kos sara hidup di malaysia.Walaubagaimanapun, elaun kritikal Khas bagi PDRM & ATM akan diperkenalkan dengan kadar RM1200 bagi smua Gred, dan itu tidak termasuk dalam 3 pelarasan elaun utama.


Menurutnya perjumpaan bersama Cuepacs dan kementerian terlibat untuk memberi maklumat terperinci pelarasan itu akan diadakan bermula Januari 2014.


Bercakap pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan Cuepacs mengenai pelarasan elaun itu di sini hari ini, Mohamad Zabidi berkata mereka yang berada di bandar dengan kadar cola 300 tidak terlibat dengan elaun perumahan yang akan diberikan kenaikan samarata iaitu RM600 dan bagi mereka yang berada di bandar akan menerima elaun kos tempat tinggal iaitu RM800, dan untuk kadar Cola diselaraskan RM 500 samarata.Selain itu, kerajaan msih mengekalkan elaun Itka, dan 1 elaun baru diperkenalkan iaitu elaun SBM(Subsidi Bahan Mentah) iaitu untuk Gred 11-16 RM250 , 17-41 RM 150.


Kenaikan kadar ini tidak terlibat bagi anggota keselamatan PDRM,ATM dengan mengambil kira kenaikan elaun khas.


p/s : khabar angin kat Malaysia ni selalu nya…..

Check Also

Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020. Segala kemungkinan sama ada Perintah …

One comment

  1. owh..hampir percaya tadi. terima kasih atas info ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.