Home » BERITA » Penjawat Awam Diminta Ikat Perut

Penjawat Awam Diminta Ikat Perut

Penjawat Awam Diminta Ikat Perut. Inilah realitinya di mana Perdana Menteri Malaysia sendiri menyarankan kepada semua lebih kurang 1.7 juta penjawat awam supaya mereka semua untuk “ikat perut” buat masa sekarang ini.

Tetapi ikat perut ini adalah buat sementara waktu sehingga kerajaan dapat mengatasi masalah kewangan negara yang dicipta oleh kerajaan terdahulu. Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, pada waktu ini kerajaan perlu memberi tumpuan untuk membayar hutang yang tinggi.

Katanya, jika kerajaan dapat membayar hutang ini, pendapatan juga akan dapat dipertingkatkan.

Penjawat Awam Diminta Ikat Perut
Penjawat Awam Diminta Ikat Perut

“Saya merayu rakan-rakan dalam Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya bersabar sementara kita nak pulihkan kewangan negara. Kalau tiada tindakan ganas dan liar, dalam tiga tahun kita akan pulih semula.

“Walaupun kita bermasalah, tak sampai peringkat kebuluran. Kita sebuah negara aman, boleh pulih dengan lebih cepat. Di Asia Barat, negara mereka termusnah dan satu bilion daripada rakyat mereka akan mati kelaparan,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu berucap pada majlis Perhimpunan Perdana CUEPACS Bersama Perdana Menteri di Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Universiti Putra Malaysia dekat sini hari ini.

Yang turut hadir ialah Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ismail Bakar dan Presiden CUEPACS, Datuk Azih Muda. – UTUSAN ONLINE

Check Also

PKP Sehingga 4 Februari Sahaja Tidak Akan Disambung

PKP Sehingga 4 Februari Sahaja Tidak Akan Disambung

PKP Sehingga 4 Februari Sahaja Tidak Akan Disambung. Adakah ini salah satu berita baik buat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.