Home » BERITA » Pesawat PIA Pakistan Terhempas

Pesawat PIA Pakistan Terhempas

Seperti ada musim pula hujung-hujung tahun 2016 apabila kita telah dikejutkan dengan beberapa berita yang melibatkan kapal terbang peumpang atau pesawat terhempas. Semalam Pesawat PIA Pakistan Terhempas dan mengorbankan 40 nyawa. Jadi admin kongsikan laporan dari Kosmo Online untuk bacaan anda semua.

PESHAWAR, Pakistan – Pihak berkuasa menjangkakan tiada mangsa terselamat dalam nahas udara melibatkan sebuah pesawat milik syarikat pe­nerbangan Pakistan International Airlines (PIA) yang terhempas di sebuah kawasan pergunungan di utara negara itu semalam. PIA menyatakan, pesawat bersama 41 penum­pang dan kru itu terputus hubungan dengan menara kawalan semasa dalam perjalanan ke ibu negara Pakistan, Islamabad dari Chitral di utara negara itu.

Pesawat PIA Pakistan Terhempas
Pesawat PIA Pakistan Terhempas

Kapal terbang jenis ATR-42 itu terhempas di kawasan pergunungan Havelian dalam wilayah Khyber Pakhtunkhwa, kira-kira 125 kilometer ke utara Islamabad. “Semua mayat mangsa yang ditemui rentung. Serpihan bertaburan merata-rata,” kata pegawai kerajaan yang berada di lokasi kejadian, Taj Muhammad Khan kepada agensi berita Reuters.

Menurutnya, penduduk tempatan memberitahu bahawa pesawat itu terbakar sebelum terhempas. Imej yang disiarkan stesen-stesen televisyen Pakistan menunjukkan serpihan-serpihan pesawat dijilat api di lereng sebuah gunung. Pihak Berkuasa Pe­nerbangan Awam (CAA) berkata, pesawat itu membawa seramai 47 orang tetapi pegawai PIA di Chitral, Sohail Ahmed berkata, terdapat 41 penumpang termasuk empat kru di dalam kapal terbang tersebut.

Terdahulu, saluran berita Geo News dan Dawn News, memetik sumber penerbangan awam sebagai berkata, pesawat itu terputus hubungan dengan CAA sekitar pukul 4.30 petang (waktu tempatan). Dalam perkembangan berkaitan, seorang bintang popular Pakistan, Junaid Jamshed yang berhijrah menjadi pendakwah bebas turut berada dalam pesawat malang itu.

Junaid merupakan penyanyi kumpulan rock pertama di Pakistan pada tahun 1990-an. Dia kemudian bersara daripada bidang seni untuk menyertai kumpulan jemaah tabligh yang mengembara ke seluruh Pakistan dan luar negara untuk berdakwah tentang Islam. – Reuters

 

Check Also

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew

Caprice Mohon Maaf Pada Ustaz Ebit Lew. Ibarat kata pepatah buang yang keruh ambil yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.