Home » BERITA » Punca Sebenar ECRL Tidak Melalui Bentong Gombak

Punca Sebenar ECRL Tidak Melalui Bentong Gombak

Punca Sebenar ECRL Tidak Melalui Bentong Gombak. Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini menjelaskan keputusan kerajaan untuk menjajarkan semula Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) adalah atas alasan perhubungan dan alam sekitar.

Punca Sebenar ECRL Tidak Melalui Bentong Gombak
Punca Sebenar ECRL Tidak Melalui Bentong Gombak

Di bawah jajaran asal, ECRL akan melalui Kelantan, Terengganu, dan Pahang sebelum menuju ke Selangor melalui Gombak dan ke Serendah serta Pelabuhan Klang.

Walau bagaimanapun, ia sekarang tidak lagi akan melalui Bentong dan Gombak; Sebaliknya, ia menuju selatan melalui Mentakab ke Kuala Klawang di Negeri Sembilan sebelum memasuki Selangor melalui Bangi / Kajang dan kemudian menuju ke Putrajaya Sentral dan akhirnya ke Pelabuhan Klang.

Dengan jajaran baru ini Laluan Ekspres KLIA (ERL) yang sedia ada, serta laluan MRT2 Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya pada masa depan, dengan persimpangan di Putrajaya Sentral akan memberi manfaat kepada ECRL.

“Ini akan memperbaiki perhubungan penumpang dengan bahagian lain di pantai barat semenanjung, serta menyediakan laluan terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur,” katanya.

Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR), yang pembinaannya ditangguhkan hingga 2020, juga dijangka melalui kawasan Putrajaya / Bangi.

Mahathir berkata ini adalah peningkatan yang ketara berbanding laluan ECRL ke Gombak, yang hanya mempunyai satu persimpangan dengan talian LRT.

Perdana Menteri berkata dengan membina stesen Bangi / Kajang, penumpang KTM Komuter dan ETS juga boleh bertukar keretapi ke ECRL.

“Oleh itu, ia sekarang akan melalui lima negeri dan wilayah persekutuan Putrajaya berbanding empat negeri sebelum ini, lebih banyak negeri akan mendapat manfaat ekonomi dengan perjanjian yang diperbaiki itu,” katanya.

Lebih-lebih lagi, kata Mahathir, pertimbangan terhadap alam sekitar juga diambil kira. -MK-

Check Also

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mencadangkan rentas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.