Home » BERITA » Rakaman Prosiding Mahkamah Najib Razak Tular

Rakaman Prosiding Mahkamah Najib Razak Tular

Rakaman Prosiding Mahkamah Najib Razak Tular di media sosial facebook. Rakaman berkenaan dimuat naik menerusi akaun bekas pegawai khas Najib, Isham Jalil, dan ditonton sebanyak 189,000 kali serta mendapat lebih 1,700 komen selain dikongsi oleh 3,200 akaun sehingga jam 9 malam ini.

Rakaman Prosiding Mahkamah Najib Razak Tular
Rakaman Prosiding Mahkamah Najib Razak Tular

Ia adalah satu rakaman kamera litar tertutup (CCTV) prosiding perbicaraan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Rakaman selama dua minit 12 saat yang turut diberi tajuk ‘Hari kelima perbicaraan Datuk Seri Najib’ itu menunjukkan peguam bela Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, menyoal saksi dalam kes itu.

Ahli Jawatankuasa Biro Perundangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Saiful Ambar Abdullah Ambar, berkata pihaknya akan membuat laporan polis berhubung perkara itu.

Katanya, tindakan pengambilan rakaman serta mengeluarkan komen semasa perbicaraan sedang berlangsung adalah jelas bertentangan dengan sistem perundangan serta menghina mahkamah.

“Saya percaya rakaman hanya boleh diperoleh pihak tertentu yang dibenarkan mahkamah dengan syarat yang sangat ketat.

“Ia pasti tidak boleh diedarkan, disalin semula atau dimuat naik dalam sebarang bentuk media dan bukan untuk tontonan umum,” katanya dalam satu kenyataan.

Saiful berkata, Isham seolah-olah cuba menyebarkan kononnya mahkamah tidak memberi peluang kepada Najib sekiranya dia didapati bersalah.

“Ini jelas menghina mahkamah dan saya ingin memberi amaran kepada Isham untuk berhenti menjadi pembela Najib di luar mahkamah.

“Dia seharusnya membiarkan peguambela yang dilantik Najib (Muhammad Shafee), untuk mengendalikan perbicaraan kes itu,” katanya.

Sebelum ini, Najib pernah memohon kepada mahkamah untuk menyiarkan secara langsung prosiding perbicaraan kesnya, namun ditolak.

Najib, 66, didakwa atas tiga pertuduhan pecah amanah, satu pertuduhan salah guna kuasa dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta. -BH Online-

Check Also

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mencadangkan rentas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.