Home » SUKAN » Ranking Chong Wei Naik

Ranking Chong Wei Naik

Tahniah kepada jaguh badminton negara dan dunia Datuk Lee Chong Wei. Dalam beberapa minggu ini Chong Wei telah memenangi beberapa gelaran besar dengan menewaskan musuh-musuh tradisi beliau iaitu Lin Dan dan Cheng Long. Kerana kejayaan-kejayaan itu Ranking Chong Wei Naik mendadak dan sekarang beliau telah berada di ranking ke 3 perseorangan dunia. Tahniah sekali lagi atas kejayaan ini. Kita tahu dalam penggantungan pastinya Chong Wei menghadapi situasi sukar.Oleh itu, Paneh memetik laporan Stadium Astro untuk berita lengkap.

Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei berada di landasan tepat untuk layak beraksi pada Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil selepas menduduki ranking ketiga dunia, demikian menurut ranking Persekutuan Badminton Dunia (BWF) yang dikeluarkan.
Kedudukan Chong Wei dalam ranking dunia melonjak selepas pemain nombor satu Malaysia itu meraih tiga gelaran berturut-turut di Terbuka Perancis, China dan Hong Kong, baru-baru ini.

ranking chong wei naik

Chong Wei kembali beraksi pada kejohanan kompetitif Jun lepas, selepas menjalani penggantungan selama lapan bulan oleh BWF kerana kesalahan doping.Berikutan itu, ranking beliau jatuh merudum daripada pemain nombor satu dunia kepada kedudukan ke-180.Mengulas pencapaian itu, Pengarah Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Morten Frost Hansen berkata ranking Chong Wei naik mendadak daripada kedudukan ke-180 kepada ketiga dunia, dalam tempoh kurang enam bulan.

“Chong Wei menampilkan prestasi mengagumkan…ia pencapaian yang hebat kerana beliau menjuarai tiga kejohanan berturut-turut.”Kejayaannya baik untuk badminton negara. Jangkaan saya tepat…sejak hari pertama berada di sini, saya percaya Chong Wei mampu melakukannya,” kata Frost di sini hari ini.Frost ditemui pemberita ketika hadir menyaksikan Kejohanan Badminton Remaja Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) 2015 di Arena Sukan Sentosa di sini.

Mengenai jurulatih perseorangan lelaki negara, Frost berkata pada masa ini, beliau tidak dapat mengumumkan senarai nama jurulatih berkenaan, namun mereka terdiri daripada jurulatih tempatan dan asing bagi membimbing pemain kebangsaan.”Saya belum berbincang dengan Chong Wei mengenai jurulatih perseorangan… seperti yang saya katakan, terdapat pilihan dalam senarai jurulatih. Saya berharap dapat memilih jurulatih perseorangan menjelang akhir Disember ini,”katanya.-Sumber-

Check Also

Live Streaming Italy vs England

Live Streaming Italy vs England

Live Streaming Italy vs England Final EURO 2020 akan berlangsung jam 3.00 pagi waktu Malaysia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.