Home » Uncategorized » Rotan Anak Jadi Kesalahan Jenayah Di Malaysia

Rotan Anak Jadi Kesalahan Jenayah Di Malaysia

Rotan Anak Jadi Kesalahan Jenayah Di Malaysia

Terkejut bila baca kenyataan dari seorang menteri bahawa berkemungkinan Rotan Anak Jadi Kesalahan Jenayah Di Malaysia. Ia akan jadi seperti di negara Sweden di mana rakyat kita telah dihadapkan ke mahkamah kerana kesalahan merotan anak.

Pastinya ramai yang tidak akan bersetuju dengan cadangan ini. Sedangkan budaya kita di Malaysia pun memang hukuman rotan anak adalah perkara biasa selagi ia tidak sampai ke tahap mendera.

Admin sendiri melihat cadangan ini tidak perlu dilaksanakan. Sudah lah di sekolah guru tiada kuasa merotan ditambah pula jika di rumah pasti akan mendatangkan masalah kepada anak-anak. Jika anak-anak jenis mendengar kata rasanya tiada masalah tetapi jika anak yang tidak boleh ditegur dengan cara nasihat boleh rasanya kita hukum mereka dengan cara merotan. Bukan mencederakan tetapi sebagai tanda peringatan supaya tidak mengulangi kesalahan.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Admin sendiri masa kecil dahulu hukuman apa sahaja yang tidak kena. Kena rotan dengan hanger, getah paip, tali pinggang dan macam-macam lagi. Biasalah masa nakal budak-budak kan. Bila mak ayah cakap tak nak dengar jadi jawapannya memang kena rotan lah kan.

Begitu juga disekolah. Kena rotan kena cubit perkara biasa. Bila kena memang tajut nak buka mulut di rumah takut mak ayah tambah pulak kat rumah. Tak seperti budak-budak sekarang silap sikit cikgu memang jumpa kat mahkamah lah.

Check Also

Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020. Segala kemungkinan sama ada Perintah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.