Home » Uncategorized » Tarikh Sebenar Pembayaran BR1M 2015

Tarikh Sebenar Pembayaran BR1M 2015

Tarikh Sebenar Pembayaran BR1M 2015

Ini adalah Tarikh Sebenar Pembayaran BR1M 2015. Bermula 11 Januari 2015 ramailah yang menyemak akaun BR1M 2015 masing-masing namun ada yang hampa kerana BR1M yang diharapkan masih belum dikreditkan dalam akaun mereka.

Ini semua adalah gara-gara whatapps yang tersebar menunjukkan jadual pembayaran BR1M 2015 yang menggunakan nama dan gambar Perdana Menteri Malaysia iaitu DS Najib Razak. Whatapps DS Najib Razak Tarikh Bayar BR1M Adalah Palsu.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jadi jom kita baca penjelasan kerajaan tentang perkara itu yang di petik dari laporan Utusan Online.

PUTRAJAYA 13 Jan. – Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan diagih mulai 15 Januari ini bagi penerima yang sudah mengemas kini maklumat pada tahun lalu sementara mereka yang lambat berbuat demikian akan menerima bantuan itu pada 12 Februari.

Pengagihan pertama pada 15 Januari melibatkan 4.9 juta orang sementara agihan pada 12 Februari dijangka melibatkan 2.9 juta penerima.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, pengagihan kedua perlu dilakukan memandangkan tarikh akhir untuk mengemas kini maklumat BR1M telah dilanjutkan kepada 31 Januari ini disebabkan banjir besar yang berlaku di beberapa negeri.
Advertisement

Ahmad pada masa yang sama menjelaskan, maklumat mengenai jadual pemberian BR1M mengikut bank yang disebar melalui aplikasi WhatsApp adalah tidak tepat dan dipercayai dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata, mesej palsu yang memetik nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu antaranya untuk menim­bulkan kemarahan rakyat apabila mereka melakukan semakan di bank dan mendapati BR1M belum masuk ke dalam akaun.

“Pemilik akaun Bank CIMB telah menyemak akaun mereka seawal 11 Januari dan mendapati BR1M tidak masuk dan akhirnya memarahi kerajaan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas sebaran mesej melalui WhatsApp yang antaranya mendakwa bank tertentu termasuk Bank CIMB dan Bank Rakyat mengagihkan BR1M lebih awal iaitu pada 11 Januari.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, sebahagian kecil penerima yang belum memiliki akaun bank akan menerima BR1M dalam bentuk baucar dari 17 Januari hingga 31 Mac.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pada tahun ini, Skim Khairat Kematian akan menggantikan insurans takaful berkelompok (i-BR1M) yang dilaksanakan pada 2014 dan keadaan itu memerlukan penerima BR1M mengemas kini dan mengisi maklumat waris.

“Waris boleh pergi ke Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan membawa kad pengenalan sendiri dan sijil kematian penerima BR1M mulai 2 Februari ini untuk menerima khairat kematian RM1,000 selain baki BR1M yang belum disalurkan,” katanya.

Mengenai i-BR1M yang dilaksanakan pada 2014, Ahmad berkata, pihak berkenaan masih boleh melakukan tuntutan sehingga 31 Mac untuk kematian akibat kemalangan dan hilang upaya kekal.

p/s : sesiapa yang layak harap bersabar akan masuk juga wang BR1M anda nanti 

Check Also

Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020

Live Streaming Perutusan Khas Perdana Menteri PKPP 28 Ogos 2020. Segala kemungkinan sama ada Perintah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.