Home » BERITA » Vape Tidak Haram Di Malaysia

Vape Tidak Haram Di Malaysia

Vape Tidak Haram Di Malaysia
Vape Tidak Haram Di Malaysia

Sebelum ini ada ura-ura bahawa penggunaan vape di kalangan masyarakat di Malaysia akan diharamkan. Memetik kepada laporan terkini sebentar tadi menerusi twitter Awani menyatakan vape tidak akan diharamkan di Malaysia. Menurut Menteri iaitu Ismail Sabri Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak mengharamkan penggunaan vape. Vape tidak Haram Di Malaysia pastinya berita gembira bagi semua vapor.

Pastinya ini adalah berita gembira kepada semua vapor seluruh Malaysia. Dengan erti kata lain VAPE ON!!!!.

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Kabinet telah memutuskan vaping yang tidak akan diharamkan.

“Berita baik untuk vapers, bir vaper dan perniagaan vape. Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak mengharamkan penggunaan vape,” tulis beliau di Facebook hari ini.

Kementerian Kesihatan sebelum ini mempertimbangkan pengharaman vaping tetapi telah berkata, masih terlalu awal untuk membuat keputusan mengenai perkara itu.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata, undang-undang baru untuk mengawal selia penggunaan produk tembakau sedang digubal oleh Kementerian Kesihatan.

Beliau berkata undang-undang baru akan mengambil kira kawalan yang sesuai pada penggunaan vape dan perbuatan vaping yang berbahaya kepada kesihatan manusia.

Beliau berkata undang-undang yang sedia ada, iaitu Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2011 di bawah Akta Makanan 1983 telah dilihat tidak begitu berkesan, terutama dari segi denda yang dikenakan ke atas pesalah, untuk mengawal penggunaan vape dan produk tembakau lain, termasuk rokok.-Awani-

Check Also

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh

KKM Cadang Rentas Negeri Untuk Aidilfitri Ditangguh. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mencadangkan rentas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.